Yeşil Şehir: BURSA
- Gelişim
- 2 Mar 2019
- 2 dakikada okunur
Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması köklü tarihini özetlerken, gezilecek yerler hakkında ipucu vermekte. Kervansaraylar, hanlar, hamamlar, yüzyıllık camiler, tarihi köyler… 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler Sıralaması'nda tüm dünyada 28. sıraya yerleşen Bursa, aynı konuda Türkiye’de 1. olmuştur. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Bursa’da, bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Menteşe Höyüğü ve Ilıpınar’dadır. Bursa, kültürümüzde önemli yere sahip olan Hacivat ve Karagöz’ün memleketi olarak da bilinir. 2014 yılında Dünya Mirası olarak da tescillenmiştir.

GEZİ ROTASI
Yeşil Türbe: Bursa ile bütünleşmiş olan külliyedeki Yeşil Cami ve Yeşil Türbe, Timur yenilgisi sonrası sarsılan Osmanlı’nın yeniden dirilişini simgeleyen yapıtlardan biri olmuş. Yeşil Camii ününü taş oymacılığındaki kusursuz işçiliği ve camiyi süsleyen mükemmel çinilerinden almakta.
Ulu Camii: Bursa’nın tarihi sembollerinden biri olan Ulu Camii, çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneğidir. Yıldırım Beyazıt tarafından Niğbolu Zaferi sonrasında yaptırılmıştır. 20 kubbe ile örtülü olan caminin orta kısmındaki kubbesinin üstü camlıdır ve alt kısmında 16 köşeli büyük mermer bir şadırvan yer almaktadır. Duvarlara yazılmış olduğu tespit edilen 192 adet yazı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilmektedir.
Bursa Kent Müzesi: Bursa Kent Müzesi kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini tanıtmak ve yarının kentlilerine yol gösterebilmek amacındadır. Müze üç kattan oluşmaktadır. Zemin katın ilk galerisi Uygarlıklar Kenti Bursa adını taşımaktadır. Bu galeride Bursa ve çevresinde oluşan ilk uygarlıklardan, Bursa tarihi ile ilgili bilgiler aktarılmaktadır. İkinci galeri ise Çağdaş Bursa adını taşımaktadır. Bu galeride; Cumhuriyet Dönemi’nde yeniden biçimlenen kentin günümüze kadar geçirdiği evreler anlatılmaktadır.
Uludağ: Uludağ, Bursa’nın en önemli merkezlerinden biridir. Uludağ üzerinde dört mevsimde de gidilebilecek tesisler, kamp yerleri ve ziyaret edilecek yerler mevcuttur. Tatil için gelindiğinde kış sporlarıyla ilgilenmenin yanı sıra, hem dağ eteklerinde hem de yayla etrafında gezilecek doğal yerlere sahiptir.
Bursa Hanları: Bursa’nın en büyük hanı İpek Hanı'dır. Yeşil Külliye’ye gelir sağlamak adına Çelebi Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Bir diğer popüler olan han ise Koza Hanı’dır. Bu hanı 2. Beyazıt İstanbul’daki hayır kurumlarına gelir sağlamak amacıyla yaptırmıştır. Bursa’nın en güzel ve en yoğun olarak kullanılan hanıdır.
Yemeklerinden bahsedecek olursak akla ilk gelen meşhur yemek İskender olacaktır. Bunun yanında; İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, cevizli lokum, Bursa şeftalisi, kestane şekeri, cantık denenmesi gereken yemekler arasındadır.
Editör: Sena Güventürk
Comentarii