top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

SİNEMADA GÖZ MEVZUSU

  • Yazarın fotoğrafı: Gelişim
    Gelişim
  • 31 Eki 2018
  • 2 dakikada okunur

Gözden esinlenerek kamera icat; sinema var oldu. Peki, izleyici neden kör oluyor?

Bu yazıda sinema ya da kameranın tarihi hakkında bilimsel birkaç veriden bahsetmeyeceğim.

Bu verileri bugünün şartlarında internetten bulmak gayet kolay. Bilmemiz gerekenler “Resimler hareket etse nasıl olur?” sorusu ile keşfedilirken, ihtiyaç olan kamera insan gözünden esinlenerek yapıldı. Peki, insanın bir olaya hangi bakış açısıyla nereden baktığı niye hiçe sayılıyor izleyici? Biraz daha açalım...



Sinemanın, propaganda gücü ile izleyiciyi bir noktadan alıp başka noktaya çok kolay bir şekilde taşıdığını görüyoruz. Özellikle Hollywood, Bollywood ve İran sineması gibi endüstrileşmiş sinema yapılarında bunu görmek daha kolay. Örneğin; Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam ile yaptığı savaşta ciddi yenilgiler aldı. Bu yenilgileri yıllar sonra savaş komutanlarının hatıratlarının dışında bir takım devlet belgelerinde de görmek gayet mümkün. Peki, devletler için itibar çok önemliyken Amerika bu yenilgiyi zihinlerden nasıl silecekti? Bilinçaltı temizliği Amerika’da kullanılan bir yöntem iken tüm dünya halkları için bu mümkün değildi. Bu yüzden sinema seçildi. Vietnam yenilgisinden sonra ülkeye dönen Amerika derhal sete girdi ve “Rambo” adında bir film çekmeye başladı. Yenilginin aksine, Rambo adındaki tek bir Amerikalı vatandaş koca bir ülkeyi kurşundan geçiriyor, esirleri kurtarıyor ve helikopter düşürüyordu. Bir savaş yenilgisinin ardından böyle bir film rastlantı mıydı?

Bugün sokak röportajı yapıldığında orta sınıf ve alt sınıf halkın Amerika’yı “sadece garajlı evlerin ve plazaların bulunduğu bir ülke” olarak tanımlamalarında Hollywood filmlerinin etkisi nedir? Oysa Amerika’da 3 milyondan fazla homeless yani evsiz vatandaş varken… Yine halktan sık sık duyduğumuz “AMERİKAN RÜYASI, ÖZGÜRLÜKLER DİYARI AMERİKA” gibi tabirleri, kilise taciz vakaları ardından tacizcileri ile evlendirilen 250 bin çocuğun ülkesine ithaf etmek? Hiç mi Hollywood ile alakası yok? Filmlerinde kendini farklı tanıtan Amerika’nın dünyada, özellikle Türkiye gibi Hollywood filmleri aşığı olan ülkelerde başarılı olduğunu net bir şekilde görüyoruz.

Örnekler ardı ardına sıralanabilir. Bir filmi ele alıp o film ile ilgili analiz yaparak gitmek daha da kolaydır. Fakat izleyici, senin hangi filmi izlediğini bilmiyorum. Gel Hindistan yapımı “Dangal” filmini izle. Bir dahaki yazıya o filmin içinde bulunan çarpıcı mesajları konuşalım. Sözüm ona ki Türkiye halkının çok sevdiği Hintli oyuncu Amir Khan'ın başrolünde oynadığı ve kadın haklarını savunan film diye iddia edilen filmin, sana kadınları aşağıladığını söylersem ne dersin? İzle bir dahaki yazıya konuşalım…


Editör: Çamran Azizoğlu

Comments


© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page