top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

SARAYBOSNA



Saraybosna, Bosna-Hersek’in başkentidir. Ülke kuzey, batı ve güneyde Hırvatistan’ın; doğudan ise Sırbistan’ın sınır komşusudur. Şehir dağlarla çevrilidir ve Milijacka isimli nehrin etrafında kurulmuştur. Ülkenin başkenti olan bu şehir aynı zamanda ülkenin en gelişmiş ve en kalabalık olan şehridir. Saraybosna çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Burada yaşayan halk çoğunlukla Boşnak, Hırvat, Sırp, Yahudilerden oluşmaktadır.

Şehir savaştan dolayı oldukça hasar almış ve hala tam olarak toparlayamamış durumdadır. Başçarşı ise yara almış bu şehrin en renkli, hareketli noktalarından biridir.

Başçarşı’nın girişinde Saraybosna’nın simgesi haline gelmiş olan Sebil bulunur. Dört bir tarafı Osmanlı camileriyle çevrili Başçarşı Sebili, Saraybosna’nın simgesi haline gelmiştir. Çeşmenin etrafı her zaman kalabalıktır. Bu çeşme aynı zamanda şehrin en ünlü buluşma noktalarındandır.

Saraybosna’nın tarihi çekirdeği olan Stari Grad yani Eskişehir, kentin bir numaralı cazibe merkezidir. Etrafında çevrili bulunan ahşap dükkanlar ile Başçarşı ve Sebil, nostalji kokan bir Anadolu köşesini anımsatır. 15. yy.’da Bosna sancak beyi İsa Bey tarafından yaptırılan ve Gazi Hüsrev Bey’in katkılarıyla büyüyen bu çarşı gibi Başçarşı’nın sembolü haline gelen Sebil de Vali Hacı Mehmet Bey tarafından 1753 yılında İstanbul’daki çeşmeler model alınarak yaptırılmıştır. 1891 yılında Çekoslovakyalı mimar Alexander Vitek tarafından şu anki yerine taşınmıştır. Neredeyse her ziyaretçinin fotoğraf karesine giren Sebil’in bulunduğu meydan Güvercinli Meydan olarak da anılır.



Saraybosna’daki Başçarşı Sebil’inin bir kopyası Bursa şehrimizde yer alır. Bursa Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, 2007’de Sarajevo Starigrad Belediyesi ile kardeşlik anlaşması imzalamıştır. 2008’de Saraybosna’daki Sebil’in mimarisine sadık kalınarak “Sarayova Kardeşlik Çeşmesi” olarak Bursa’da inşa edilmiştir. Editör: Fatma Zehra Mengi

48 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarii


bottom of page