top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

SAPYOSEKSÜELİZM

Yıllar boyunca merak edilmiştir; bazı insanlara göre bizi diğerlerinden daha çok çeken şey nedir? İnsanlar arasındaki kimya, ilişkilerimizde büyük bir rol oynar ama bizi birbirimize çeken belirli kişilik özellikleri de vardır. Sorunun cevabı belki de “sapiosexuality”dir. Kelimenin kökeni Latince olup “sapien” ve “sexual” kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Sapien kelimesi “zeki, bilen” anlamına gelmektedir. Sözlük tarafından tanımlandığı gibi, insan zihnini/zekâsını karşı cinsteki en cazip özellik olarak gören, karşısındakinin entelektüel kimliğinden hoşlanan ve buna bağlanan kimseye “sapyoseksüel” denmektedir.




Sapyoseksüel kavramı, cinsel ve duygusal olarak zeki insanları arzulayan kişiler için kullanılır. Sapyoseksüeller, beynin vücuttaki en ilgi çekici organ olduğunu söylerler; dolayısıyla düşüncelerin… Onlar için öncelikli olan şey dış görünüşünüz değil bilgi birikiminizdir. Yine de dış görünüşün kişinin düşüncelerinden bağımsız olduğunu söylemek yanlış olur. Neticede tarz da tercihlerin, düşüncenin bir ürünü.

Bir kavram olarak sapyoseksüelizm, karşımıza ilk defa 1998 yılında Livejournal kullanıcısı “wolfieboy” un cinsel cazibesini açıklamak için kullandığı bu terimle çıkıyor. Sapyoseksüelizm, bulunduğumuz yüzyılda toplumsal normları değiştiren çok önemli bir olgudur. Çünkü artık güçlü görünümlü erkekler, zarif görünümlü kadınlar yerine “zekâ” tercih edilebiliyor.

Yıllardır yurt dışında, son yıllarda da Türkiye’de belirli kitlelerce kullanılan ve hissedilen bu kavram üzerine henüz bir bilimsel araştırma yok fakat klasik çekim kanunları sapyoseksüelizmi destekler nitelikte.

Sosyal psikolojiye göre klasik çekim kanunları; benzerlik, yakınlık, karşıtlık ve stresli koşullarda artan çekicilik olmak üzere dört prensipte incelenir. Yani şimdilik sapyoseksüelizmin belki de insanın kendi ilgi alanlarıyla ilgilenen biriyle birlikte olma isteğinin sonucu olduğunu söyleyebiliriz.


Editör: Eda Düzgün



81 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page