top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

Budapeşte Parlamento Binası


Budapeşte Parlamento Binası, Orta Avrupa ülkelerinden Macaristan’ın başkenti Budapeşte‘nin en görkemli ve en çok ilgi gören binalarından. Şehrin sembolleri arasında yer alan Parlamento Binası Peşte tarafında, Tuna Nehri’ne bakıyor. Almanya ve İngiltere Parlamento binalarından sonra, Avrupa’nın en büyük 3. parlamento binası aynı zamanda.

Monarşinin hüküm sürdüğü 1867 yıllarında Avusturya-Macaristan uzlaşması sonrasında, Macaristan daha fazla bağımsızlık kazanarak kendi anayasasını yazdı. Parlamento binasının yapımının planlanması bu yıllara denk geliyor.



Zamanında, İmparator Franz Joseph ve başbakan Kalman Tisza tarafından bir yarışma başlatılmış. Londra’daki Parlamento Binası’dan esinlenen, Imre Steindl’ın neo-gotik tasarımı (Gotik uyanış) kazanan olarak seçilmiş.

Harika ışıklandırmasıyla daha detaylı ve ilginizi çekecek olan binada kulelerin uyumu göz kamaştırıyor. Binanın ortasında bir kubbe yer almaktadır. Kubbenin yüksekliği 96 metre. Bunun nedeni ise 896 yılında gerçekleşen Macaristan fethi. Parlamento Binası’nın merdivenleri yaklaşık 20 km uzunluğunda. Binada tam 10 avlu ve yüzlerce oda bulunuyor. Binanın dış katmanında ise Macar kahramanları, krallar, prensler ve efsane isimlerin heykelleri ve yapıtları yer almakta.

Budapeşte Parlamento Binasının bulunduğu meydana Lajos Kossuth adı veriliyor. Lajos Kossuth, Macaristan tarihi için oldukça önemli bir kişilik. 1849 yıllarında gazetecilik, avukatlık, politikacılık ve Budapeşte’nin valiliğini yapmıştır. Avrupa demokrasi tarihinde her zaman özgürlük savaşçısı olarak bilinir. Bu meydanda kendisinin heykelini de görebilirsiniz. Parlamento binasının en güzel görüntüsü Tuna nehrinin karşısından, yani Buda yakasından.


Editör: Fatma Zehra Mengi

19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page