top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

BLAGAY TEKKESİ

Blagay (Blagaj), Bosna-Hersek'in en büyük nehirlerinden biri olan “Hersek-Neretva” kantonunda, Mostar havzasının güneydoğusunda yer alan bir kasabadır. Burası Bišće Ovası’nın kenarında bulunan ve kent yapısı rahatlıkla Bosna-Hersek'in diğer yapılarından ayırt edilebilen, Bosna-Hersek'in en değerli kentsel ve kırsal alanlarından biridir. Blagay'ın ılıman bir iklimi olduğu için, bu şehrin ismi büyük olasılıkla Boşnakça'da ılıman anlamına gelen Blaga kelimesinden gelmektedir. Ünlü Blagay Tekkesi ise Buna Nehri'nin kaynağında bulunmaktadır. Tekke, Bosnalılar tarafından ulusal anıt kabul edilir. Tekke ahşap bir yapıdır ve 3 kattan oluşmaktadır. Tekke, konum itibariyle dağların dibinde yer aldığından dolayı yağmur ve kara karşı korumalıdır. Ayrıca tipik Türk ev mimarisine sahip olup günümüzde hala bu konuşulmaktadır.


Buna Nehri'nin (Vrelo Bune) kaynağı güçlü bir karstik pınardan gelmektedir ve Blagay tekkesi bu nehrin doğduğu noktaya kurulmuştur. Buna Nehri’nin kaynağının tam olarak nerden çıktığı bugün bile hala saptanamamaktadır. Dalgıçlar çok fazla ileriye gidememektedirler. O yüzden tam olarak kaynağının nerden geldiği bilinmemektedir. Sadece çıkış noktasını görebilmekteyiz bugün.


Blagay Tekkesi, Sarı Saltuk isimli bir Bektaş-i derviş tarafından, 14. yüzyılda Osmanlıların bölgeye gelişinden önce buraya getirilmiş ve Boşnakların Müslümanlık dinini seçmesinde önemli bir rol almıştır. Bu sayede 1465 yılında bölge Osmanlıların eline geçtiğinde, Bosna halkı hali hazırda Müslümanlığa geçmiş vaziyetteydi. Bu yerleşim yeri günümüzde de dervişlerin merkezi olarak görülen ve kullanılmaya devam edilen bir tekkedir.


Blagay Tekkesi’nin hemen yanında bir kayanın altından Buna Nehri doğmaktadır. Bu nehir Blagay’ın güzelliğine güzellik katmaktadır. Nehrin etrafında bulunan restoranlarda manzaranın tadını çıkarırken bir yandan da nehirde tutulan balık çeşitlerinin tadına bakabilirsiniz. Nehri takip ederek dağa doğru bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.


Editör: Fatma Zehra Mengi

50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Yorumlar


bottom of page