Balonlar Diyarı: NEVŞEHİR
- Gelişim
- 1 Ara 2018
- 2 dakikada okunur
Balonlar, Açık Hava Müzeleri ve daha fazlası…
Genelde Nevşehir denildiği zaman akla ilk gelen Kapadokya oluyor. Adı, Kapadokya Krallığı’ndan gelmektedir. O da Katpatuka isminin farklı bir deyişidir ve rivayete göre ‘’Güzel Atlar’’ anlamına gelir. Dolayısıyla bahsedeceğim bölge Güzel Atlar Diyarı olarak anılır.
Nevşehir’e gittiğiniz zaman ilk rotanız muhtemelen “Peri Bacaları” olacaktır. Nevşehir’in simgesi olan Peri Bacaları, 60 yıl önce yanardağ patlamalarından oluşan tabakaların rüzgar ve yağmurlarla aşınmasıyla meydana gelmiştir. 1-5 metre boyları arasındadır. Dünyanın 25 Harikası listesinde 5. sırada yer alır.

Diğer gezilecek yerlerden biri ise, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan Göreme Açık Hava Müzesi. Burası bir dönem ahır olarak kullanılmıştır. Çarıklı ve Karanlık Kilisesi, bölgenin en çok dikkat çeken kiliselerindendir. Müze’nin içinde; Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise ve Tokalı Kilise bulunmaktadır.
Üç Güzeller, Kapadokya ve Nevşehir’in simgesi haline gelen 3 tane Peri Bacası’nın yan yana bulunduğu ünlü bir mekandır. Arkadan yükselen Erciyes Dağı ise güzel manzara oluşturuyor. Her güzel tarihi yer gibi buranın da bir efsanesi mevcut. Efsaneye göre, Kapadokya bölgesinde yaşayan kral ve kraliçe kızlarına söz geçiremiyor. Kızları bir çobana aşık oluyor ve evlenmeye karar veriyor ama kral bu evliliğe onay vermiyor. Kızları, kraldan habersiz çobandan bir çocuk yapıyor ve yumuşaması için krala gidince, kral üçünün de öldürülmesini emrediyor. Allah’a el açan aşıklar, çıkış yolu istiyorlar ve Allah onları bu üç Peri Bacası’na çeviriyor.
Kapadokya’nın önemli yerleşim yerlerinden birinde olan Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi’nde ise üç önemli avlu bulunmaktadır. Müzenin en ilgi çekici kısmı Meydan Evi adı verilen bölümdür. Alevi-Bektaşiliğin ibadetlerinden biri olan cem törenleri burada yapılmaktadır. Her sene ağustos ayında Hacı Bektaş-ı Veli’yi anma törenleri düzenlenmektedir ve bu dönemler müzenin en kalabalık olduğu zamanlardandır.
Kapadokya’ya yolunuz düşerse özgün lezzetlerden olan testi kebabı ve çömlek fasulyesini mutlaka tatmalısınız.
Editör: Sena Güventürk
Commentaires