54. ULUSAL YARIŞMA’DA “EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ” SAHİBİ ONUR ÜNLÜ
- Gelişim
- 27 Nis 2018
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 3 May 2018
Onur Ünlü, 1973 yılında İzmit’te doğmuştur. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Anabilim dalında yüksek lisans eğitimi yaptı. Fotoroman yönetmenliği, düğün müzisyenliği ve ticarî yazarlık yaptı.
1993–1998 yılları arasında yazdığı şiirleri "Ah Muhsin Ünlü" mahlası ile yayınlandı.
Onur Ünlü, asıl dönüm noktasını “Leyla ile Mecnun” dizisiyle yaşadı. Daha önceden de birçok dizi/film yapan Ünlü, sinemaya kendi özgün tavrı ile yön vermeye başladı. Bu yazıda da daha önce hiçbir sinema filminde yaşamadığım bir tecrübeyi aktaracağım: Put Şeylere…
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden ‘Ulusal Yarışma’ bölümünün kaldırılması ile birçok sinemacı ve sanatsever duruma tepki gösterdi. Buna karşılık bir araya gelen sinemacılar ‘54. Ulusal Yarışma’ çatısı altında bir film festivali düzenlediler. Dürüst olmak gerekirse yapmış olmak için yapılan bir film festivaliydi. Dertleri bağımsız olmak değil duruma tepki göstermekti. Zaten bu yüzden ‘Bir gün yine o şehre döneceğim.’ sözü ile yola çıkmışlardı. Festival gösterimleri Beyoğlu Sineması'nda sinemaseverlere sunulurken masalarda ters kapatılmış tabaklar içindeki portakallar ve salonun ortasında duran limon ağacının Antalya Altın Portakal’a bir gönderme olup olmadığını düşünme zahmetine girmiyoruz. Çoğunluğun gençlerden oluştuğu seyirciler salonu dolduruyor ve perde ile uzun bakışmalar başlıyor. Filmden önce gösterilen 54. Ulusal Yarışma tanıtım filmleri yoğun alkışlar ile karşılanıyor ve muhtemelen sesler Antalya’dan yankılanıyordu. Ufak bir konuşmanın ardından filmimiz ‘Put Şeylere’ beyaz perdede…
Karanlık bir sokakta “kan, silah ve kadın” üçlemesi ile başlayan film, ilk sahnesinden itibaren tüm salonu etkilemeye başladı. Filmi bu yazıda anlatmamak için kendimi zor tutsam da umarım başka hiçbir yerde yayınlanmayan bu film en yakın zamanda izleyicilere sunulur. (Onur Ünlü’nün kendi ifadesi ile “izleyici bu filme henüz hazır değil.”) Daha on beşinci dakikada aklımda birkaç soru: “ben kimim, çevremde ki bu insanlar kim ve biz ne izliyoruz şuan?” Beni bu denli arafa sürükleyen başka bir film olmamıştı (Gerçekten zor tutuyorum kendimi filmi anlatmamak için). Film bitiyor ve başlangıçtaki gibi yoğun bir alkış kopuyor salonda. Tek bir fark var: yüzler bir farklı bakıyor. Anladım ki arafta yalnız değilim. Çok sürmeden deri ceketi, karışmış saçı ve sakalı ile Onur Ünlü mikrofonu alıyor ve bu filmi anlatıyor. Önce Altın Portakal mevzusuna değiniyor, ardından 54. Ulusal Yarışma için teşekkür ediyor ve ekliyor: normalde şu sıralar çekmeyeceği (Bahsettim ya toplumun hazır olduğunu düşünmüyor.) bu filmi sadece 54. Ulusal yarışmanın haklı mücadelesi için çektiğini söylüyor. Salonda bir el kalkıyor: “Filminizden hiçbir şey anlamadım ama çok beğendim.” diyor ve herkesin duygularına tercüman oluyor. Buna karşılık Onur Ünlü: “Bir şeyler deniyorum son zamanlarda. Bir film bir şey anlatmalı mı yoksa sadece duyguya mı hitap etmeli gibi, bu filmde bu düşüncemin bir denemesi…” diye cevaplıyor. Başka bir el: “Filminiz matematiği olmayan fiziğe benziyor.” diye eleştiride bulunurken, Onur Ünlü sadece: “Bu kadar insan içinde hiç oldu mu bu…” diye mizah yapıyor. Salon olarak filmden bir şey anlamasak da (Mübalağa yapıyorum) filmin duygusundan çıkamadık. Bu büyük bir başarı ama ne olduğunu bilmiyorum. Bu denemesinde bile popüler kültüre karşı çıkan Onur Ünlü’nün her ismi geçtiğinde büyük bir genç kitlesinin heyecanlandığını görüyoruz. Başka türlü, başka bir yönetmen bir yılda dört film çekemezdi. Bu onun sinema camiasında, yapımcıların gözünde, oyuncuların gözünde ve en önemlisi izleyicinin gözünde popüler olduğunun göstergesidir. “Put Şeylere” filmi gibi filmlerin daha çok çekilmesi için hangi tuşa basıyoruz bilmiyorum ama yürekten istiyorum. Selam olsun sana, oyuncularına bile ne yapmaya çalıştığını anlatmayıp “saçma” işler yaptığını söyleyen Onur Ünlü…
PUT ŞEYLERE Yazan/ Yöneten: Onur Ünlü Oyuncular: Öykü Karayel, Erkan Kolçak Köstendil, Elit İşçan, Öner Erkan, Beril Kayar, Feride Çetin ve Türkü Turan

Editör: Çamran Azizoğlu
Comments