top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

Lezzetli Sırlarıyla: ERİŞTE

Türklerin erişte ya da makarnası, İtalyanların pastası, Amerikalıların “noodle"ı, Çinlilerin "la mien"i erişte; pratik ve lezzetli oluşuyla birlikte, sağlığımıza olumlu etkileri ile de dikkat çekiyor.

Erişte, evde yapılan bir makarna türüdür. İnce ince kesilerek güneş altında kurutulur. Fabrikalarda yapılan erişteler ise genel olarak güneşte kurutulmamakta, sıcak hava üfleyen fırınlarda pişirilmektedir. Pişirdiğiniz zaman ev eriştesi ile aralarındaki farkı net bir şekilde görmeniz mümkündür. Erişte, makarna olarak geçse de aslında sadece makarna değil, birçok yemeğin içinde kullanılan lezzet katkısıdır.



Kemikleri Güçlendirici Etkiye Sahiptir

Erişte, içerdiği A vitamini sayesinde görme, büyüme ve üremeyi olumlu yönde etkilerken; embriyo gelişimi ve kan yapımının düzgün bir şekilde gerçekleşmesine de katkı sağlıyor. Zengin protein içeriği ile çocuklarda iskelet ve kemik dokusunun gelişimine yardımcı oluyor. Bu nedenle köy eriştesi, anneler için seri üretimden çıkmamış temiz bir gıda kaynağıdır.

ERİŞTE YAPARKEN BİLİNMESİ GEREKEN 5 PÜF NOKTA

Su Yerine Süt Kullanılmalı

Erişte Anadolu'da buğday unu, su ve tuz katılarak hazırlanan hamurun şeritler halinde kesilmesiyle elde edilir. Doyurucu bir öğün olan eriştenin besin değerini artırmak ve tüketim aşamasında daha sert ve dayanıklı olmasını sağlamak için süt ilave edilmelidir.

Yüksek Proteinli Un Tercih Edilmeli

Erişte hamurunu rahat yoğurmak ve açabilmek için baklavalık un diye adlandırılan undan katılmalıdır. Tam buğday unlu erişteler daha besleyicidir ve lif içeriği de yüksektir.

Yumurta Taze Olmalı

Erişte hamurunda yumurta, hamurun rengini güzelleştirdiği gibi uzun süre saklanmasına da yardımcı oluyor. Gerçek bir eriştenin, içerisindeki yumurta nedeniyle sarıya dönük olduğunu görebilirsiniz.

Kesmeden Önce Kuruması Gerekli

Hamur kurumadan kesildiği zaman fazla dağılır ve rahat kesilmesi için un ekleme gereği duyarsınız. Bu durum, eriştenin pişirildiği zaman şekilsiz ve katı olmasına yol açar. Yufka hamuru biraz daha kalın açılmalı, iyice dinlendirilip kurutulmalıdır.

Saklamada Cam Kavanozlar Tercih Edilmeli

Kışın her anında pişirmek istediğimiz el emeği göz nuru eriştelerimizi uzun süre muhafaza etmek isteriz. Bu konuda en doğrusu ve sağlıklısı cam, hava almayan kavanozlarda saklamaktır. Kavanozlar kaynar suda sterilize edilip kurutulduktan sonra kullanılmalıdır.

Eriştenin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır:

  • Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcıdır.

  • Son derece doyurucu bir yapısı vardır. Bu nedenle özellikle Anadolu’nun yoksul olduğu dönemlerde yapılmıştır.

  • Erişte A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir.

  • Oldukça az yağa sahiptir, kolesterolü düzenleyici bir yapısı vardır.

  • Metabolizmada hemen enerjiye dönüşür. Fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşanlar için temel bir besindir.

  • Şeker hastaları için ideal bir önleyicidir.

Editör: Beyzanur Özdelen

190 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page