top of page

Bu haber bloğu
İstanbul Gelişim Üniversitesi
"Medya ve İletişim" öğrencileri tarafından yürütülmektedir.

MEDYA VE İLETİŞİM BÖLÜMÜ TİYATRODA

İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Medya ve İletişim Bölümü aralarında akademik kadro ve öğrencilerin de bulunduğu geniş bir katılımla tiyatro oyununa gitti.

EGE’NİN BEYAZ MASALI: PAMUKKALE

Gürül gürül akan şelaleler, yüzyıllara meydan okuyan Antik kentler, Travertenler... Bir masalın sanki ete kemiğe bürünmüş hali.

Pamukkale, şehrin en renkli ve tarih kokan ilçesidir. Denizli denildiğinde ise akla meşhur horozundan sonra, bembeyaz pamuk gibi olan "Pamukkale Travertenleri" gelir.   Denizli’ye 19 kilometre mesafede olan bölge, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Özenerek yaratılan bu doğa harikasına kesinlikle doyamayacaksınız.

Menderes Nehri’nde yer alan travertenler, su kaynaklarının içindeki karbondioksitin uçması ve su içerisindeki kalkerin çökmesi ile kristalleşmiş bir alandır.

Basamaklı ve loblu görünüşe sahip teraslar, dikkati çeken birikim şekillerindendir. Terasların üzerinde traverten havuzları bulunur. Sular, havuzlardan şelaleler oluşturarak dökülür. Önemli noktalardan biri de Pamukkale suyunun her türlü hastalığa (yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları,selülit,kırışıklık) iyi gelmesidir. Ayrıca antik havuz yanındaki güzellik suyunun (kükürtlü su) cildi gençleştirdiği söylenir.



Travertenler dışında, gezip görülebilecek pek çok yeri daha vardır Pamukkale'nin:

Yeşildere Şelalesi: Bölgede enfes bir görüntüye sahip olan Yeşildere Şelalesi, 55 metre yüksekliğe sahip. Şelale kenarındaki tesislerde alabalık yemeden dönmeyin.

Mağaralar ve Göller: Denizli sadece tarihi değerleri ile değil, doğal güzellikleri ile de sanki bir yıldız gibi. Bölgede mutlaka görmeniz gereken yerlerden bazıları: Acıgöl, Kartal Gölü, Kaklık Mağarası ve Keloğlan Mağarasıdır.

Ayrıca Pamukkale’de gezilecek yerleri; Hierapolis Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, St. Philippe Martyrion Kilisesi, Natural Park, Karahayıt Kaplıcaları olarak sıralayabiliriz.

Pamukkale'de ayrıca yamaç paraşütü, jeep safari, su sörfü, dağ yürüyüşü ve bisiklet turu aktivitelerini deneyerek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Pamukkale’de ne yenir, ne içilir? sorusunun cevabı ise basit: yöresel ve en sevilen tatlarından olan güveçte mantar, kuzu kapama, buldan kapaması, top tarhana çorbası, keşkek, ayran ufalaması, un çorbası, Denizli mantısı ve yoğurtlu patlıcan gömmesidir.


Editör: Sena Güventürk

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page