AKDENİZ ÇEREZİ: TERMİYE
- Gelişim
- 1 Kas 2018
- 1 dakikada okunur
Akdeniz ülkelerinin ortak lezzetlerine ait, ıslak bir çerez olan termiye, ülkemizde özellikle Antalya yöresi için yerel bir yiyecektir. İşte tarihte acı bakla olarak tüketilen bu bakliyat hakkında bilinmesi gerekenler…

Termiye Nedir?
Tirmis adı ile de bilinmekte olan bu bakliyat Latince adıyla "Lupinus Albus" baklagiller sınıfından otsu bir bitkidir. Bitkinin kullanılan kısmı yalnızca tohumlarıdır. Zengin bir protein kaynağı olan termiyenin taneleri mısır tanelerine benzemektedir.
Termiye Nerede Bulunur Ve Nasıl Tüketilir?
Termiye, tirmisçi denilen seyyar satıcılar tarafından sokaklarda satılır, evlerde yapılması da mümkündür. Kuru tirmis, aktarlardan veya internet üzerinden temin edilebiliyor.
Termiye, acı ve zehirli bileşenler taşıdığı için acılığı geçene kadar suyunun değiştirilmesi gerekir. Baklalar acılığını tamamen kaybettikten sonra tüketilebilir.
Güçlü Bir Antioksidandır
İçerdiği antioksidan sebebiyle alınan termiye, kanser, diyabet gibi çeşitli rahatsızlıkların oluşma riskini azaltıyor. Böbrek iltihabına iyi geliyor ve böbrekteki taş ve kumları söktürmeye yardımcı oluyor.
Kalp Sağlığı İçin Benzersiz Gıda
Termiyenin diyet lifleri son derece yüksektir. Lif, kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için damarları temizler. Bu durumda, kalp krizi ve felç riskini azaltmak için etkili bir gıdadır.
Editör: Beyza Nur Özdelen
Comments