Güçlü ve Zinde Kalmanız İçin Etkili Öneriler
- Gelişim
- 4 Ara 2018
- 3 dakikada okunur
Yaşlanmayı durdurmak mümkün değil. Ne var ki, yaşam tarzınızda yapacağınız birtakım değişikliklerle sağlıklı yaş alarak her yaşta genç, enerjik ve zinde hissetmeniz mümkün. Nasıl mı?
Yaşam amacınızı bulun
Sabahları sizi sıcacık yatağınızdan kaldıran ve devam etme gücü veren şey nedir?
Japonca'da yaşam anlamına gelen “iki” ve etki, yarar anlamına gelen “gai” kelimelerinin birleşmesiyle oluşan “ikigai”, yaşama sebebi anlamına gelirken “sabahları yataktan kalkma nedeni” ya da “yaşam amacı” olarak da tanımlanıyor. İkigainizi bulmak da önce sabahlarınızı, sonra tüm gününüzü renklendiriyor ve yaşama isteğinizi arttırıyor

Bedeninize iyi bakın
Bedenimiz, yaşamımız boyunca bize eşlik eden evimiz; dolayısıyla bedenimize iyi bakıyor olmak ilk önceliğimiz olmalı. İyi bir uyku, bol su, sağlıklı yemekler, düzenli egzersiz sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı. Bedeninizin düzenli ihtiyaçlarını sağladıktan sonra, düzenli olarak check-up yaptırarak vücudunuzun ihtiyaçlarını belirleyebilir, eksikleri gidermek için harekete geçebilirsiniz.
Hareket edin
Spor yapmanın 2005 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına eklendiğini biliyor muydunuz?
Hareketsiz kalmak, vücudun en büyük düşmanlarından biri. Hareket etmekse uzun vadede kaslarınızı, kemiklerinizi ve zihninizi güçlendiriyor. Spor yaptığınızda artan endorfin ve dopamin hormonlarının verdiği mutluluk hissi de cabası!

Gün içerisinde kısa doğa yürüyüşleri yapmak, bisiklete binmek, asansör yerine merdivenleri tercih etmek gibi küçük adımlarla aktif kalabilir, enerji seviyenizi yükseltebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, günde 30 dakika hareket etmek fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı kalmak için yeterli.
Düzenli olarak spor yapıyorsanız, harcadığınız eforun güçlü kaslar, sağlıklı ve fit bir vücut olarak geri dönmesi için beslenmenize ekstra özen göstermenizde fayda var. Spordan 3-4 saat kadar önce tüketeceğiniz protein (et, tavuk, balık ya da bitkisel protein), karbonhidrat (ekmek, patates, makarna) ve bol salatadan oluşan bir ana öğün sonrası spordan 2 saat kadar önce tüketeceğiniz meyve ya da yoğurt içeren bir ara öğün performansınızı arttıracaktır. Spordan sonra dokuların onarılması ve kaslarınızın güçlenmesi içinse 3:1 oranında protein ve karbonhidratlardan oluşan bir öğün tüketebilirsiniz. Tüm bu süreçte bol su içmeyi de ihmal etmemenizde fayda var.
Zihninizi de güçlendirin
Düzenli uyku, yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri, düzenli spor ve sosyalleşmek beyin sağlığını korumak için gerekli ancak yeterli değil. Zihninizi güçlendirmek için kitap okumayı ihmal etmeyin, bulmaca çözün, zeka oyunlarına ve hobilerinize zaman ayırın. Eğer vaktiniz varsa yeni bir dil öğrenmek için kolları sıvayın.
Araştırmalara göre, yaşımız kaç olursa olsun, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak beynimizin yapısını değiştirirken, bölgeler arasındaki ağları da güçlendiriyor. Diğer yandan konuştuğumuz diller düşünce yapımızı da etkiliyor; yani farklı dilleri anlayıp konuşabilmek birden fazla bakış açısı kazandırıyor diyebiliriz.

Kontrolü ele alın
Fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan güçlü durabilmek için attığınız adımların kontrolünü ele alın. Kararlarınızın arkasında durun ve sorumluluğunu alın. Büyümek, gelişmek ve ilerleyebilmek için risk almaktan kaçınmayın.
Stresten kaçının
Günümüz yaşam koşullarında stressiz bir hayatın hayalini bile kurmak mümkün olmayabilir. Ne var ki düzenli olarak uygulayacağınız farkındalık ve nefes egzersizleri, meditasyon gibi uygulamalarla stresin zihniniz, vücudunuz ve ruhunuz üzerindeki etkinlerini minimuma indirmeniz mümkün.
Gün içerisinde küçük bir rahatlama molasına ihtiyaç duyduğunuz zamanlar için sakinleştirici ve dengeleyici bir nefes egzersizi:
Gözlerinizi kapatın ve rahat bir pozisyonda oturduğunuza emin olun.
Sağ elinizin baş parmağıyla sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinizden nefes alın.
Nefes aldıktan sonra sağ elinizin işaret parmağıyla sol burun deliğinizi kapatın ve verdiğiniz nefesi sağ burun deliğinizden boşaltın.
Nefesinizi boşalttıktan sonra sağ burun deliğinizden nefes alın ve baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapattıktan nefesinizi sonra sol burun deliğinizden verin. Sakin ve rahatlamış hissedene kadar devam edin.
Hayatınızda sağlıklı yiyecekler ve doğru beslenmeye yer açın
Zinde ve güçlü kalmanın en önemli kurallarından biri, vücudumuza ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarını sunmaktır. Vücudumuzun enerji kaynağı ise tükettiğimiz besinlerdir. Dünyanın en uzun yaşam süresine sahip insanlarının yaşadığı ve “mavi bölge” olarak anılan bölge halklarının ortak özelliklerinden biri, taze sebze meyve, deniz mahsulü ve kuruyemiş ağırlıklı beslenmeleri. Siz de vücudunuzun ihtiyaçlarına uygun dengeli bir beslenme programıyla, fit, enerjik ve güçlü kalabilirsiniz.

Editör: Melike Gürbüz
Kaynak: uplifers.com
Comments